Bakgrunn

Gustav-Vigesdal

Min tippoldefar var Gustav Vigesdal. Han ble intervjuet som sogeforteljar da han var 90 år i Stavanger Aftenblad. Den gangen spurte journalisten om ikke han skulle videreføre noe om kunnskapen han hadde i forhold til historiefortelling. 

Han svarte da: «No he kunstgjødselen komen og adle he det så travelt, så dæ æ nok inkje nokon av dei unge som he tid te slikt lenger.» 

Gustav kunne huske 13 generasjoner bak i tid, og folk kom langveis fra for å høre ham fortelle. 

Lite visste han at en av hans ættlinger skulle få interesse for sogeforteljing.

Da jeg kom over fortellerutdanningen, fant jeg noe som for meg var meningsbærende og verdige mål å arbeide med. Jeg ga meg selv løfte om å arbeide med å fremme kunnskapen til muntlig fortelling som kunst- og formidlingsform.

I Berlin har professor i drama, Kristin Wardetzky, forsket på fortellingens påvirkning på tospråklige barn. Der har de sett at gode fortelleropplevelser fører til at barna selv spør etter bøker, og konklusjonen er at fortelling kan virka som en bro inn til litteraturens verden.

Det er mange grunner til å støtte fremveksten av muntlig fortelling. I dag lever vi jo i en verden hvor vi sjelden får mulighet til å danne indre bilder. Om en fortellerstund lykkes, er dette en utmerket mulighet til å trene opp den indre evnen til å danne indre bilder, noe som jo er en forutsetning for å kunne lese bøker. Så jo mer fortelling, jo bedre.

Under kulturhovedstadsåret i Stavanger2008 var Maritha Nielsen initiativtaker til et større fortellererprosjekt kalt “Odins øye”. En del av midlene som ble tildelt dette prosjektet, ble brukt til å opprette et europeisk nettverk for fortellere, kalt F. E. S. T. Federation for European Storytellers. Dannelsen av FEST ble gjennomført  i  samråd med Mats Rehnman fra Sverige, Donald Smith, leder av Skottlands fortellersenter, Abbi Patrix,  leder av Fransk nasjonalt fortellersenter . Maritha Nielsen er glad for å se at dette europeiske nettverket er i stadig vekst. Nylig møttes 90 fortellere fra 19 land til FEST-konferanse i Västerbotten i Sverige og i 2015 finner konferansen sted i Frankrike.

Det lover godt.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s